Responsive image

3.2 Praktisch verloop en transparantie

Download de app voor meer functionaliteit.

3.2 Praktisch verloop en transparantie

a) Om kosten en vertraging als gevolg van vertaling zoveel mogelijk te beperken, dient de procedure van onderling overleg, en met name de uitwisseling van de standpunten, in een gemeenschappelijke werktaal te verlopen, of op een manier die hetzelfde effect heeft, indien de bevoegde autoriteiten op bilaterale basis tot een regeling kunnen komen.

b) De onderneming die om een procedure van onderling overleg heeft verzocht, wordt door de bevoegde autoriteit waaraan zij het verzoek heeft voorgelegd, op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen in de procedure die voor haar relevant zijn.

c) De vertrouwelijkheid van informatie met betrekking tot personen die uit hoofde van een bilateraal belastingverdrag of het recht van een verdragsluitende Staat beschermd zijn, wordt gewaarborgd.

d) Binnen een maand nadat de belastingbetaler om een procedure van onderling overleg heeft verzocht, bevestigt de bevoegde autoriteit ontvangst van dit verzoek. Tezelfdertijd licht zij de bevoegde autoriteiten van de andere verdragsluitende Staten die bij de zaak betrokken zijn, in en doet zij hun een afschrift van het verzoek van de belastingbetaler toekomen.

e) Indien de bevoegde autoriteit van mening is dat de onderneming de in punt 2, onder i), bedoelde minimuminformatie voor het instellen van een procedure van onderling overleg niet heeft verstrekt, nodigt zij de onderneming binnen twee maanden na ontvangst van het verzoek uit, haar de specifieke aanvullende informatie te verstrekken die zij nodig heeft.

f) De verdragsluitende Staten zien erop toe dat de bevoegde autoriteit op één van de volgende wijzen gehoor geeft aan de onderneming die het verzoek indient:

i) indien de bevoegde autoriteit niet van mening is dat de winst van de onderneming opgenomen is of kan worden in de winst van een onderneming van een andere verdragsluitende Staat, stelt zij de onderneming in kennis van haar twijfels, waarbij zij om nadere opmerkingen verzoekt;

ii) indien het verzoek volgens de bevoegde autoriteit gegrond is en zij zelf tot een bevredigende oplossing kan komen, stelt zij de onderneming hiervan in kennis en verricht zij zo spoedig mogelijk de correctie of aftrek waarvan de juistheid is aangetoond;

iii) indien het verzoek volgens de bevoegde autoriteit gegrond is, maar zij zelf niet tot een bevredigende oplossing kan komen, deelt zij de onderneming mede dat zij zal trachten de zaak te regelen in onderling overleg met de bevoegde autoriteit van de andere betrokken verdragsluitende Staten.

g) Indien een zaak volgens een bevoegde autoriteit gegrond is, dient zij de procedure van onderling overleg te starten, door de bevoegde autoriteit van de andere verslagsluitende Staat over haar besluit in te lichten en een afschrift te doen toekomen van de in punt 2, onder i), bedoelde informatie. Tegelijkertijd deelt zij de persoon die een beroep op het Arbitrageverdrag heeft gedaan, mede dat zij de procedure van onderling overleg heeft gestart. Tevens stelt de bevoegde autoriteit die de procedure van onderling overleg start, de bevoegde autoriteit van de andere verdragsluitende staat en de persoon die het verzoek heeft voorgelegd, op basis van de informatie waarover zij beschikt, ervan in kennis of de zaak binnen de termijn bedoeld in artikel 6, lid 1, van het Arbitrageverdrag is voorgelegd, en wat de aanvangsdatum van de termijn van twee jaar bedoeld in artikel 7, lid 1, van het Arbitrageverdrag, is.

EY Taxlaw NL verschaft de mogelijkheid tot:
  • het full text doorzoeken van de verdragen en regelgeving met daarbij filters om het zoekgebied nader af te bakenen;
  • het full text doorzoeken van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie;
  • het kunnen sorteren van de gedelegeerde regelgeving, beleidsbesluiten en jurisprudentie op datum, titel en instantie;
Responsive image
Responsive image
  • het oproepen van artikelversies tot enige jaren terug;
  • het maken van aantekeningen op artikelniveau;
  • de creatie van dossiers voor de opslag van snelkoppelingen naar veelvuldig geraadpleegde wetsartikelen;
  • het delen via mail en sociale media van artikelteksten met desgewenst een additioneel bericht.